En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under februari 2013

Av Sara Modigh - 14 februari 2013 17:07

     

Av Sara Modigh - 12 februari 2013 23:45

IMG_2440

Mediciner, Hjälper dem något egentligen? Jag har testat ett tiotal olika mediciner mot min problematik. Men ärligt talat så tycker jag inte att det är någon av dem som har hjälpt mig. Kanske är det för att jag har dåligt tålamod och tröttnar på att ta dem när jag inte fått någon effekt på ett par veckor. Kanske är det för att jag inte velt ha några starkare (sådana som man kan bli beroende av) mediciner. Kanske är det för att jag har så många olika slags problem? Jag vet inte. Men för mig har medicineringen inte fungerat så väl som jag skulle velat. Nån medicin har funkat bra för att den gör att jag sover ordentligt, MEN den funkar bara om man tar den max en gång varannan vecka + att jag får extrema vredesutbrott efter att jag tagit dem. Så som vanligt mer dåliga biverkningar än possitiv hjälp.


Här är några av medicinerna som jag testat



1. Seroquel VAD SEROQUEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Seroquel innehåller en substans som kallas quetiapin. Quetiapin tillhör en grupp läkemedel som kallas antipsykotika. Seroquel kan användas för att behandla flera sjukdomar, som t.ex.:

Bipolär depression: då du kan känna dig nedstämd eller deprimerad, skuldtyngd, energilös, har dålig aptit eller sömnproblem.

Mani: då du kanske känner dig väldigt uppvarvad, upprymd, upprörd, entusiastisk, hyperaktiv eller har dåligt omdöme med inslag av aggressivt och splittrat beteende.

Schizofreni: då du kanske ser, hör eller känner sådant som inte finns, tror på sådant som inte är verkligt eller känner dig ovanligt misstänksam, orolig, förvirrad, spänd eller deprimerad.

Det kan hända att din läkare vill att du fortsätter att ta Seroquel även när du känner dig bättre.


2. venlafaxin

VAD VENLAFAXIN ACTAVIS ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Venlafaxin Actavis är ett antidepressivt läkemedel som tillhör en grupp läkemedel som kallas serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI-preparat). Denna grupp läkemedel används för att behandla depression och andra tillstånd som exempelvis ångeststörningar. Det anses att personer som är deprimerade och/eller har ångest har lägre nivåer av serotonin och noradrenalin i hjärnan. Det är inte fullständigt klarlagt hur antidepressiva läkemedel verkar, men de kan hjälpa genom att öka nivåerna av serotonin och noradrenalin i hjärnan.

Venlafaxin Actavis är en behandling för vuxna med depression. Venlafaxin Actavis är även en behandling för vuxna med social fobi (rädsla för eller undvikande av sociala situationer). Det är viktigt att behandla depression eller ångeststörningar på rätt sätt för att hjälpa dig att må bättre. Om tillståndet inte behandlas kanske det inte går över utan blir allvarligare och svårare att behandla.

Venlafaxin som finns i Venlafaxin Actavis kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.


3. ABILIFY

ABILIFY tillhör en grupp läkemedel som kallas antipsykotika.Det används för att behandla vuxna personer och ungdomar från 15 år som lider av en sjukdom som kännetecknas av att personen hör, ser eller upplever saker som inte finns där, är misstänksam, tror felaktiga saker, talar och beter sig inkonsekvent samt visar brist på känslor. Personer i detta tillstånd kan också känna sig deprimerade, skyldiga, ängsliga eller spända.

ABILIFY används för att behandla vuxna personer som lider av ett tillstånd som tar sig uttryck i att personen t ex känner sig "hög", har överskottsenergi, behöver mycket mindre sömn än vanligt, talar väldigt snabbt och med snabbt flöde av idéer och ibland är starkt irriterad. Hos patienter som har fått effekt av ABILIFY motverkar läkemedlet också att tillståndet uppträder igen.



4. sobril


Sobril används vid oro och ångest samt sömnsvårigheter vid nervösa besvär.

Sobril kan användas tillsammans med antidepressivt läkemedel vid depressioner med inslag av ångest.


5. buspiron

Buspiron Actavis används för långtidsbehandling av ångest, oro och rastlöshet utan panikattacker. Ångesten kan vara primär men också bero på annan sjukdom eller beroende av alkohol. Buspiron Actavis påverkar en signalsubstans (serotonin) i hjärnan, vilket medför att ångest- och spänningstillstånd dämpas.


6.Fluoxetin

Fluoxatin Mylan är ett antidepressivt läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet. Det tillhör en grupp av läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI).

Fluoxetin Mylan används vid:

• Depression

• Tvångstankar och tvångshandlingar

Bulimi (hetsätning)



7. Nozinan

Nozinan används vid schizofreni, mani och vissa andra psykotiska tillstånd, vid paranoida tillstånd som t.ex förföljelseidéer och sjuklig misstänksamhet samt vid svåra smärttillstånd, antingen ensamt eller tillsammans med smärtstillande medel för att förstärka effekten av dessa.


8. Lergigan

Lergigan används mot spänning och ångest vid nervösa besvär och alkoholmissbruk. Sömnrubbningar. Svår oro. Som lugnande medel före operation och tandingrepp. Rörelsesjuka, till exempel sjösjuka. Hudklåda och allergier. Illamående och yrsel. Överdriven upprymdhet.


9. THERALEN

Theralen har lugnande och sömngivande egenskaper. Theralen motverkar illamående och kräkningar. Theralen lindrar allergier och har även klådstillande egenskaper.

Theralen används vid orostillstånd och sömnstörningar hos barn (över 2 år) och vuxna. Beteenderubbningar hos barn (över 2 år). Kräkningar hos barn (över 2 år). Klåda och allergier. Theralen används även som lugnande medel före narkos.


Orostillstånd och andra symtom till följd av alkoholmissbruk eller narkomani.


10. oxascand

Oxascand används vid oro och ångest samt sömnsvårigheter vid nervösa besvär.


Svårighet att somna orsakas ofta av oro och spänning, som gör det svårt att slappna av. Därför kan Oxascand underlätta insomningen.


11. Behepan

Perniciös anemi

är en speciell typ av blodbrist som uppträder vid brist på vitamin B12. Behepan ges vid denna sjukdom och vid andra typer av vitamin B12-brist som uppstår när man inte kan tillgodogöra sig vitaminet i kosten på normalt sätt. Brist på vitamin B12 kan också uppkomma vid behandling med vissa läkemedel.

12. Vad används Propavan för?

Propavan används som sömnmedel vid olika former av sömnrubbningar.


13. ZOLOFT

Det verksamma innehållsämnet i Zoloft är sertralin. Sertralin tillhör en grupp läkemedel som kallas SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare). Dessa läkemedel används för att behandla depression och/eller ångestsjukdomar.Zoloft kan användas för att behandla

depression och förebygga återkommande depression (hos vuxna)

social fobi (hos vuxna)posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) (hos vuxna)paniksyndrom (hos vuxna)

tvångssyndrom (OCD) (hos vuxna, samt barn och ungdomar i åldersgruppen 6-17 år).


14. METOPROLOL

Metoprololsuccinat tillhör en grupp läkemedel som kallas betablockerare.

Dessa används för att behandla:

- Högt blodtryck.

- Kärlkramp (smärta i bröstet som orsakas av förträngning i hjärtats blodkärl).

- Oregelbunden hjärtrytm (arytmi).

- Stabil symtomgivande hjärtsvikt (nedsatt pumpfunktion i hjärtat) tillsammans med andra läkemedel mot hjärtsvikt.

- Hjärtklappning orsakad av hjärtsjukdom.

Dessa används också för att förebygga:


- Ytterligare hjärtinfarkt eller skada på hjärtat efter en hjärtinfarkt.

- Migrän.


15. MEDIKINET

Medikinet depotkapslar innehåller metylfenidathydroklorid som aktiv substans. Även ordet metylfenidat kommer att användas i denna bipacksedel.Vad används det för

Medikinet depotkapslar används för behandling av beteendestörningar som kallas ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorders)



16. Strattera

Strattera är ett läkemedel utan centralstimulerande effekt som används för att behandla uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet (ADHD) hos ungdomar och barn från 6 år, som en del av ett vårdprogram där även psykologiska, sociala och utbildningsåtgärder ingår.

Strattera innehåller atomoxetin som ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin är en signalsubstans som finns naturligt i hjärnan och som ökar uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med ADHD. Strattera hjälper till att kontrollera ADHD-symtomen. Strattera har inte visat sig vara beroendeframkallande.


Har som sagt inte fått någon bra effekt av någon av dessa mediciner. Men funderar på att påbörja medicineringen igen och ge det ett nytt försök. Men jag ser verkligen inte fram emot att få alla hemska biverkningar igen. För ett par år sedan skrev jag upp alla biverkningar som jag drabbats av och det blev en LÅNG lista!


vanföreställningar (hallucinationer).

SSRI discontinuation syndrome (brain zaps)

mardrömmar,

ångest

domningar

stickningar,

skakningar,

muskelsträckning,

bristande uppmärksamhet,

synstörningar,

ofrivilliga muskelsammandragningar,

onormal koordination,

minskade känslor,

talsvårigheter,

migrän,

svårigheter att svälja,

yrsel,

huvudvärk,

diarré,

illamående,

muntorrhet,

trötthet.

halsont,

ökad aptit,

depression,

känna sig konstig,

upprördhet

oro,

minskat sexuellt intresse,
öronringningar,

hjärtklappning,

värmevallningar,

gäspningar,

magont,

orolig mage,

ökade svettningar,

muskelvärk,

 likgiltighet,

onormala tankar,

kramper,

kallsvettning,

ryggont,

muskelryckningar,

behov att kissa på natten,

problem med att kissa,

sjukdomskänsla,

svaghet,

törst,

viktuppgång.

aggression,

förföljelsemani,

självmordstankar, o

normala rörelser,

svårigheter att röra sig,

fläckar framför ögonen,

dubbelseende,

ljuset sticker i ögonen,

dålig cirkulation i armar och ben,

talsvårigheter,

hicka,

ont i munnen,

sår på tungan,

tungproblem,

munsår,

torr vagina,

underlivsflytning,

 hemska onormala drömmar,

självmordsbeteende,

problem med muskelrörelserna (som att röra sig mycket, muskelsträckning och gångsvårigheter),

svimningsanfall,

ledvärk,

,darrningar,

stelhet,

ryckningar eller skakningar i t.ex händer och fingrar.

ryckningar i ansiktet, grimaserande och egendomliga tungrörelser

Blodtrycksfall och hjärtklappning som medför risk för svindel kan förekomma.

Dåsighet,

Retlighet,

smakförändring, '

sömnproblem, som abnorma drömmar och sömnlöshet,

aptitlöshet,

sömnighet,

förvirring,

nervositet,

försämrad koncentrationsförmåga,

panikattacker

gäspningar,

synstörningar, som dimsyn,

Tankar på att skada sig själv/begå självmord.

ökad benägenhet för blåmärken och blödningar.

ökad muskelspänning,

klåda och brännande känsla utan uppenbar orsak (parestesi),

darrningar.

klumpighet balanssvårigheter,

plötsliga ofrivilliga onormala rörelser,

Problem att fokusera blicken.

Aptitförlust, 

tandagnisslan/tandbitning,.

Svaghet, energilöshet (asteni). 

onormala hudsensationer såsom kittlande känsla,

apati.

Nästäppa..

Trög mage.

lätta darrningar,

stelhet,

 en särskild form av inre oro, som yttrar sig i svårighet att sitta stilla.

Hjärtklappning.

. aggressivitet,

 Nervositet,

rastlöshet,

ostadighetskänsla.

insomningssvårigheter, 

drömstörningar.

Ilska/fientlighet,

”Myrkrypningar”,

domningskänsla,

 Ringande ljud i öronen.

irritabilitet.

viktökning

kraftlöshet,

svimning

blodtrycksfall då du reser dig upp. Det kan få dig att känna dig yr eller svimma svårighet att påbörja rörelser,

rörelsetröghet,

rastlöshet i benen,

Svimningskänsla vid stående på grund av lågt blodtryck, b

alanssvårigheter

hjärtklappning,

magsmärta,

andfåddhet utan fysisk ansträngning.

stickningar i huden,

nedsatt koncentrationsförmåga,

torra eller irriterade ögon,

rinnande näsa,

håravfall,

glömskhet,

humörsvängningar,

öronsusningar,  

muskelsvaghet,

andningssvårigheter,

nedstämdhet,

uppjagad sinnesstämning,

aggressivitet,

         




Av Sara Modigh - 12 februari 2013 04:33

Att det ska vara så svårt att sova.

Jag är en av alla dessa människor som behöver mycket sömn för att orka med.

Men i går natt kunde jag bara sova i två timmar. Trots det så hade jag svårt att somna natten till idag. Somnade vid halvtolv kanske och vaknade igen efter tre timmar. Har legat i två timmar nu och försökt somna om men det går inte. Jag är så otroligt trött. Ögonen bränner och huvudet värker. Men jag kan inte somna. Fem timmar sömn på två dygn är inte bra för mitt mående. Måste verkligen sova mer.

 

Av Sara Modigh - 10 februari 2013 00:30

Man hör gång på gång om patienter som känner sig illa behandlade inom vården. Patienter som möts av fördomar och inte tas på allvar. Patienter som känner sig bortglömda och inte respekteras. Patienter som inte får den vård dem behöver.

Det är många som känner att dem inte får rätt vård av psykiatrin. Det är långa väntetider och ofta får man inte hjälp när man verkligen behöver det. Många berättar också om att dem inte får hjälp med sina somatiska problem bara för att dem har eller har haft en psykisk ohälsa.

Jag har själv upplevt lite av det där.

Jag hat tex haft problem med mina knän i tre år. Jag har ofta så ont i knäna att jag inte kan somna. Det höll på i två år innan jag kontaktade min vårdcentral. Det dem sa var. " det är nog bara lite psykiskt det går nog över" Då blev jag faktiskt riktigt arg och tappade tron på den somatiska vården ganska mycket. Det är inte första gången jag fått den kommentaren när man ringt vårdcentralen för någonting. Men när det gäller huvudvärk , magont och bröstsmärtor är det för mig mer förståligt. Dem är ju alla saker man kan få av tex ångest som jag ju lider av. Men ont i knäna, sen när får man ont i knäna av ångest? Ringde då en annan vårdcentral, där dem först tyckte att oj det måste vi verkligen kolla upp. När vi sedan berättade att jag inte tillhörde den vårdcentralen blev det ju lite problem. Men det skulle gå att lösas. Sedan fick dem mitt personnummer och vips visste dem att jag hade psykisk ohälsa och jag var inte längre välkommen dit. Allt slutade med att jag fick kontakta en privat sjukgymnast och där konstaterades det att min smärta beror på att jag har överrörliga leder. Så det hade inget med mitt psyke att göra som den somatiska vården så gärna ville tro.

Kan inte säga att jag upplevt något sådant inom psykiatrin. Men även där finns det brister. Brister som jag tror beror på brist på pengar, tid, plats och personal. Sen finns det ju tyvärr också människor som inte borde jobba inom vården. Jag har tyvärr stött på sådana under min tid på BUP.  Dessa män satte djupa spår av skräck i mig och jag är än i dag livrädd för att bli inlagd. Varje gång jag åker förbi BUPs avdelning där jag var inlagd får jag rysningar av obehag.

Idag ångrar jag att jag inte anmälde. Men jag var bara ett barn. Jag hade ingen aning om att man kunde anmäla. Jag hoppas verkligen att dessa människorna inte jobbar kvar.


Det är så tråkigt när sjuka människor ska råka illa ut inom vården. Så borde det verkligen inte vara.

Så vart vänder man sig egentligen om man känner sig felbehandlad eller illa behandlad av vårdpersonal?


JO, om du tycker att du har blivit dåligt behandlad av hälso- och sjukvårdspersonal kan du vända dig till sjukvårdsförvaltningen, till landstinget eller till hälso- och sjukvårdsnämnden i kommunen. Anmälan kan också göras till Socialstyrelsen.


Men först och främst bör man vända sig till Patientnämden.

Patientnämnden är till för att göra det lättare för patienter och personal som arbetar inom sjukvård, äldrevård och tandvård att prata med varandra. Om du inte är nöjd med vården eller det bemötande du fått ska du helst prata med den person som vårdat dig. Om det känns svårt kan du prata med chefen på den enhet i vården som du inte är nöjd med.

http://www.socialstyrelsen.se/klagapavarden/hittadinpatientnamnd



 

Har du eller någon du känner blivit illa behandlade. Dela era erfarenheter på min forumtråd på Familjeliv. http://www.familjeliv.se/Forum-4-50/m68742594.html

Av Sara Modigh - 8 februari 2013 06:58

Igår var jag på vårdcentralen för att ta EKG och blodtryck eftersom det finns en chans att jag kan ha samma sjukdom som min mamma hade. Mitt EKG såg bra ut, så det känns skönt. Dock kunde dem inte mäta mitt blodtryck. Har aldrig vart med om det tidigare. Dem försökte 5-6 gånger utan resultat. Dem testade både med en vanlig handuppumpad blodtrycksmätare och en elektrisk men verken sjuksköterskorna eller maskinen kunde ta mitt blodtryck. Det var lite mystiskt och dumt för vill gärna veta om mitt blodtryck ligger högt. Men men. Ska få en remiss till sjukhuset för att göra en ultraljudsundersökning av mitt hjärta så dem kanske kan kolla mitt blodtryck då.


Föresten så går inte jag och elektriska blodtrycksmätare ihop. Detta är andragången i mitt liv som jag använt en sådan och andra gången i mitt liv jag får blåmärken av att kolla blodtrycket.. :P

  

Av Sara Modigh - 7 februari 2013 01:44

Vi har äntligen köpt nya mattor till vardagsrummet. Tyckte att det blev jättebra faktiskt. Ser mycket ljusare och fräschare ut nu.

Av Sara Modigh - 5 februari 2013 16:34

 


Mina tre katter Fluffis , Beauty och Ghost . Dem är mina bästaste vänner. Dem fins där när ingen annan är där, Dem är alltid vid min sida. Fluffis tröstar mig när jag är ensam, han lindrar min ångest. Beauty är alltid lika söt och Ghost har sina roliga påhitt. Ni gör att jag aldrig behöver känna mig så ensam om dagarna.

 Fluffis   Beauty    Ghost

Av Sara Modigh - 5 februari 2013 05:05

Kan inte sova. Är helt rastlös och huvudet är fyllt med tankar. Kan inte slappna av. Min hjärna känns helt överfylld. Gillar inte den känslan alls. Klockan är fem på morgonen så borde verkligen sova nu. Funderar på att hämta Fluffis så jag kan krama honom tills jag kan få lite inre ro.

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards