En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under maj 2013

Av Sara Modigh - 14 maj 2013 14:09

NEJ, men snälla lilla människa! Vad är det du skriver?
"http://myshowroom.se/psykisk-ohalsa-i-sociala-medier/"


Öppet brev till Lisa Sjösten


Detta inlägg tycker jag inte kändes bra alls. Att kalla en psykisk olikhet för en psykisk svaghet, inte bara en , utan TVÅ gånger! Människor med en psykisk sjukdom, störning, svårighet, eller ohälsa är inte svaga. Människor med någon form av psykisk ohälsa får alltid kämpa mycket mer för de dem vill ha gjort. Jag avskyr verkligen när människor kallar psykisk ohälsa för svaghet.


Utdrag ur inlägget:


" Ibland så svider varje andetag när det når min bröstkorg och sen kommer inte luften längre än så. Då blir jag bara liggande, andas stötvis och känner mig eländig. I halsen finns en klump. Klumpen kallar jag Fröken Ångest. Hon bara sitter där och växer, och jag vet inte varför".
"Ibland kan jag inte låta bli att himla med ögonen när jag läser bloggar där folk skriver hur dåligt de mår osv osv. Typ ”jag är så deprimerad”, ”jag lider av panikångest” , ”jag är utbränd” osv osv. Det känns som att det har blivit lite utav en trend att stora bloggare talar ut om sådana saker."


Är inte det där lite dubbelmoral? Eller är det så att bara DU får skriva om psykisk ohälsa? Själv tycker jag att det är jättebra att allt fler och fler människor med psykiska svårigheter "kommer ut" och berättar. Det hjälper till att få ett öppnare samtalsklimat kring psykisk ohälsa och det når ut till ungdomar som annars kanske hade känt sig jätteensamma och mått ännu sämre.


"Ångest är dock ett ord som jag tycker används för ofta i det dagliga livet samt i sociala medier."

Ja, Kan det kanske bero på att ångest är en känsla, precis som nervositet, sorg eller ilska? Det är en känsla som ALLA människor upplever.
Det är stor skillnad på ångest och ångest. De ena är vardags ångest som alla upplever och det andra är ett ångest syndrom. Men det kan ibland vara svårt att skilja på dessa två. Men när någon skriver i vardagliga sammanhang om " strandångesten" 2013 så menar de förmodligen inte på ångest syndrom men det betyder ju inte att en stor del kvinnor faktiskt känner ångest över att det snart är sommar och de "måste" visa sig i badkläder.

 

 

 

" jag står inte ut med att hon skriver tips till andra hur de ska hantera ångest och andra grejer som om hon vore en psykiatriker."

Vad är det som är så fel med att dela sina erfarenheter, Prata om vad som hjälpt och ge tips till andra som går igenom det hon gått igenom? Alla måste ju självklart ta ansvar för sitt eget mående. Men att få lite tips på vägen är väl inte fel? Allt funkar inte för alla. Men så är det jämt och det antar jag att de flesta redan vet. Men det skadar ju ändå inte att testa?


"Jag som själv jobbar inom psykvården har sett ångest i alla dess former, och knappt jag skulle våga uttala mig på det sättet hon gör."

Kan det bli värre, en människa som jobbar inom psykiatrin säger att människor som mår dåligt har psykiska svagheter? En människa som jobbar inom psykiatrin står inte ut med att personer som har samma problematik delar tips och råd med varandra. Du sitter där och klagar över någon "hemsk" storbloggare som skrivit ut ett tips till personer med ångest och säger att den bloggaren måste tänka på vad hon skriver. Men DU då? Ska inte du tänka på hur du formulerar dig?


"Och där sitter då säkert mängder med småtjejer eller andra läsare som förgäves försöker testa hennes tips när de själva har ångest. Man har faktiskt ett ansvar som bloggare. Och vem tar ansvar för alla som misslyckas att ”andas i fyrkant” till exempel, som hon utförligt förklarat nyligen i ett inlägg hur det går till? "


Är inte huvudsaken att personen med problematik FÖRSÖKER göra nått åt det? Nej det kanske inte fungerar för alla, nej det kanske inte funkar på första försöket. Men , många unga tjejer med ångest problematik har ett självskadebeteende. Och om de bara försöker "andas i en fyrkant" i några minuter har de ju skjutit upp självskadandet så många minuter. Vilket på lång sikt kan ge dem möjligheter att skjuta upp det ännu mer.
Sen finns det ju också många som det fungerar för!


"en sådan ångestdämpande metod som att andas i fyrkant måste man verkligen göra rätt för att den ska fungera och det kan en läkare, terapeut, psykiatriker gå igenom utförligt med sin patient. "

 

Den övningen är inte direkt hjärnkirurgi, Det är en andningsövning. Som går ut på att andas långsamt för att det ger en lugnande effekt. All ångest hantering som jag använder mig av idag är saker som jag "forskat" fram på internet. En av de är just "andas i en fyrkant" . Man behöver inte en psykolog för att få det att funka. Jag kan helt ärligt säga att mina psykologer inte haft särskilt mycket att göra med min utveckling. Att jag mår bättre idag än jag gjort tidigare beror enbart på att jag valt att läsa mycket om psykiatrin och skaffat en förståelse för hur saker och ting fungerar. Jag har läst tips och provat mig fram, Vilket jag tror är något man måste göra för att må bättre. Jag tror inte det finns någon mirakel kur sim fungerar för alla bara för att en psykolog berättar om den. Jag tror att var och en måste prova och se vad som känns och fungerar bäst för dem!

Av Sara Modigh - 13 maj 2013 21:13

Idag har jag tråkigt, Jakob jobbar kväll. Så nu när jag äntilgen fått photoshop så passade jag på att leka lite med det. 

Det är gansla kul. Men det hade vart mycket roligare om man kunde photoshop och kunde göra så där jättefräna bilder. 

Men, jag leker fram lite bilder då och då. 

 

Detta blev denna dagens bild :)

Av Sara Modigh - 13 maj 2013 03:49

Av Sara Modigh - 12 maj 2013 19:30

Igår åkte jag och min fina fästman på bröllop . Det var Jakobs kusin Miriam som gifte sig med sin Carl.

Började dagen med en två timmar lång bilfärd. Sedan var det vigsel i Erska kyrka. En otroligt fin kyrka som låg väldigt fint till. 

Efter vigseln bar det av till Gräfsnäs kyrka för bröllopsfest.

Det var en jättebra fest med god mat och mycket skratt. Det var jätteroligt att det var så många som hade gjort upp roliga tal och lekar. 

Festen slutade framåt halv tolv så var inte hemma i sängen igen för ens vid två tiden så blev en väldigt lång dag.

Idag är jag trött och har ont i hela kroppen. Men det var det verkligen värt för att ha fått vara med på detta fina bröllop.


Tack Miriam och Carl!

 

Av Sara Modigh - 10 maj 2013 10:41

ÄR tjock verkligen alltid lika med ful och äcklig? Läser i ångest grupperna på DW ,om och om igen allt som alla unga tjejer skriver "jag är så tjock, ful och äcklig."
Varför skulle man vara ful för att man är tjock? Varför skulle någon vara mer äcklig för att den är tjock? Alla har vi ju olika smak. Finns så otrolig många som tycker att "den anorektiska looken" är ful och äcklig men ändå så eftersträvas undervikt som aldrig förr. Är det på grund av medias vinkling? Ja , det är ju min teori. Köpte två skvallertidningar när jag var med Jakob och handlade , Båda framsidorna handlar om vikt och kändisars kroppar bedöms.

   

På ena bilden ser vi rubriken som säger "stjärnornas bästa och Värsta strandkroppar" I tidningen kan man läsa om massor med kändisar som skäms över sina kroppar. Vad sänder det för signaler till unga tjejer?

I nästa tidning kan vi läsa om "stjärnorna som svälter sig till döds". Ja vad står då i denna tidning om dessa sjukligt smala tjejer? Jo den första text man möts av (bland massor med bilder på anorektiskt smala kroppar) är:
 
Är detta för att avskräcka unga tjejer eller för att lära unga tjejer hur man blir smal?
I mina ögon känns denna text lite som en "så här gör du för att bli lika smal som kändisar" text.
Så vad sänder då detta för signaler?
Alltid samma budskap, Du duger inte!

Så fruktansvärt dumt! Vi lever i en värld full av olika former och storlekar, Varför kan vi inte uppskatta mångfalden?
Alla människor är vackra på sitt eget sätt och alla människor gillar olika. För att jag personligen tycker att något är fult så innebär inte det att alla andra tycker så också och vise versa.

Självkänslan hos unga tjejer i dag ligger verkligen lågt. Alla känner att de inte duger, att de är "tjocka, Fula och Äckliga".
Jag kan inte förstå hur tjejer med ett gram fett på kroppen klagar och klagar över hur fula och äckliga de är för att de är så feta. Ja, jag kan förstå dålig självkänsla och att man blivit manipulerad av media, Men varför dra associationen till ful och äcklig? Bara för att media bestämt att "detta är snyggast" behöver det inte innebära att allt utanför den bestämmelsen är fult och äckligt? När man skriver sådär bidrar det bara till att riva självförtroendet hos andra tjejer.


MÅNGFALD ÄR VACKRAST!

Du är vacker som du är!
Vi människor måste lära oss att älska oss själva för dem vi är. Vi har alla fel och brister, men uttrycket "ingen är perfekt" är fel. För vi är alla perfekta! Perfekta som oss själva! Det betyder att vi ska vara sanna mot oss själva och sluta sträva efter att bli någon vi inte är. Var dig själv och var nöjd med den du är. Lär dig att uppskatta dina bra förmågor, Var snäll mot dig själv och må bra i dig själv.
Du måste inte tycka om allt hos dig själv, Det gör nog ingen. Men det viktiga är att inte låta sig uppslukas och fastna i allt det negativa. Fokusera på och lyft fram det du gillar med dig själv. Det mår man mycket bättre av.
Det finns mycket som jag skulle kunna klaga på hos mig själv, mycket som jag har ogillat i många år. Men sedan jag slutat att fokusera på det negativa och istället försökt tänka på vad jag gillar hos mig själv så har min självkänsla vuxit. Jag mår mycket bättre idag och jag ser mig själv på ett helt annat sätt.

     

Tjock? Ja, Men ful och äcklig? Nej! Jag är vacker och det är du med!

Av Sara Modigh - 9 maj 2013 15:33

Jag blir på allvar helt galen. Hur F får man all denna teknik att fungera. Allt bara strular ju!
Varför? Varför? Varför, var vätterhem tvungna att stänga ner antenn nätverket så att vi inte kan få ha normala tv-boxar?.
Köpt ännu en till box nu eftersom ip-boxen var så kass. Vi köpte en robert boxer box med bordsantenn. Men får man in några signaler på den där antennen? NEJ inte något alls! Så fick åka och köpa en antenn själva. Får man in nått på den? NEJ. VAD i hela fridens namn ska man göra??



Av Sara Modigh - 9 maj 2013 01:56

Idag var jag och kollade på min syster när hon spelade teater. Det gick bra fast vi var så sena att vi fick springa till teatern för att hinna in precis när dem började presentera föreställningen. 

Min otroligt söta och duktiga syster, ÄR så stolt över henne :) 

 


 


 


 


  De avslutade hela föreställningen med att låta Tildisen spela sin egen låt, Men killen som skulle koppla pianot hade tydligen satt sladden fel :)  Men duktiga Tilda tar det lugt och fixar problemet :) 


 
  De tråkiga är att min kamera har fått nått problem och tillåter bara att man spelar in i max 2och en halv minut sen stänger inspelningen av sig. Så de längre låtarna slutar mitt i tyvärr .. 

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards