En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under november 2013

Av Sara Modigh - 26 november 2013 15:45

Vi uppmuntras hela tiden till att förändra vårt utseende. Åh vad fin du är i håret hörs bara sägas om vi byter färg eller frisyr " vad brun och fin du är" sägs positivt till alla bleka svenskar som kämpar för att hålla sig bruna. 

Man får bara komplimanger när man förändrar sig själv och detta redan från en väldigt ung ålder. 

Redan i låg och mellanstadiet (när jag växte upp) kände man ju press på att förändra sitt utseende för att få höra att man var fin. 

Man får aldrig höra vad fin du är i håret om man inte färgar eller klipper sig vilket sänder ut signalerna att min vanliga hårfärg duger inte. 

Jag är en sådan där som vantrivs med min hårfärg. Jag har färgat mitt hår sedan jag var 11 år gammal, i jag vet inte hur många olika färger främst olika bruna, röda och svarta färger har det väl varit. 

 


Jag färgar alltid mitt hår rött nu för tiden för det är en av få färger som jag själv faktiskt trivs i. Tyvärr är jag ju för trött för att hålla efter färgningen så har alltid massa utväxt. Färgar 1-2 gånger per år som det är nu.

Mitt hår är jätteslitet och fult. Men men, det är så det får vara. Jag orkar inte må dåligt över mitt utseende för jag har så mycket annat som är värre än att vara ful. För ärligt talat vad är det som är så hemskt med att vara ful? Vad är det värsta som kan hända? att någon mupp kommer fram och säger "Du är ful"? Jaha, tyck det då! Varför ska man egentligen bry sig?

Det är bara dina egna känslor för och om dig själv som räknas. Så länge du trivs med dig själv så är det det ända som betyder något. 

Jag trivs med mig själv. Jag har släppt alla tankar på vad är snygga och vad är fult enligt andra och jag har lärt mig att tycka om mig själv för saker som JAG tycker om och tycker är snyggt. 


Visst är det alltid skönt att få någon form av bekräftelse från någon annan att de också tycker att man är fin. Men bekräftelse från dig själv är mer värt mer än hundra främlingars kommentarer.


Visst finns det saker i mitt utseende som jag mer än gärna skulle ändra på, skulle inte tveka en sekund om det kom någon "skönhetsande" som kunde vifta på ett trollspö och ändra dessa saker.

Men jag önskar ju att det inte var så.

Jag önskar ju att jag kan lära mig att acceptera allt i mitt utseende så att jag inte skäms över delar av mig själv. Jag behöver inte tycka att det är snyggt men i alla fall så att jag kan gå ut utan att skämmas.


Usch nu blev det här inlägget väldigt negativt framåt slutet, Jag skäms över vissa delar av min kropp men överlag är jag nöjd och trivs med det mesta. Jag har haft extremt dåligt självförtroende och en extremt dålig självkänsla och för ett par år sedan skämdes jag över allt och jag kunde inte komma på en enda sak med mig själv som var bra. Men så är det inte längre.


För att må bra och vara trygg i sitt jag måste vi lära oss att inte mobba oss själva. Det krävs mycket övning och tålamod för att kunna bygga upp sin självkänsla. Men det går.

Först och främst måste man lära sig att känna igen och skriva ner de självkritiska tankarna och förstå i vilka situationer som dessa tankar uppkommer.
Nästa steg är att lära sig förstå varför dessa tankar inte stämmer och börja "försvara dig själv". När du till exempel får en tanke om att du är värdelös så måste man tvinga sig själv att tänka att det är en orimlig tanke. Att man faktiskt inte är värdelös utan man har faktiskt gjort många bra saker.
Sedan kommer vi till det allra viktigaste steget för att bygga upp sin självkänsla. Att berömma sig själv! Att lära sig tycka om sig själv, sätta värde på det man gör och att lära sig tycka om sig själv för precis den man är både inuti och utan på.


För att klara detta steget finns det små knep man kan ta till.


*Skriv upp fem saker du gillar hos dig själv varje kväll innan du ska sova på en lista. Det kan vara allt ifrån din ögonfärg till din förmåga att ta hand om djur. I början kan det vara svårt att komma på fem saker. Om du inte kommer upp i fem saker så gör det ingenting. kritisera inte dig själv om du inte når upp till målet direkt.


*Klanka inte ner på dig själv om du gör ett misstag. Alla människor gör fel i bland och det är på det viset vi lär oss. Ibland gör man fel men det gör inte att vi ÄR fel.


*Säg något snällt till dig själv varje gång du ser en bild av dig. Här kan du ta användning av din lista med positiva saker du skrivit.


*Börja varje morgon och avsluta varje kväll med att försöka se dina positiva sidor. till exempel att du är snäll, omtänksam, trevlig, artig, generös, och pålitlig.


*Försök att vara mer positiv överlag. Börja varje dag med att förvänta dig att bra saker kommer hända. Lägg märke till att som är bra. Till exempel att solen skiner, du ser ett sött djur, Det är din favoritmat i skolan eller att du får se ett avsnitt av en bra tv-serie. Ju mer du fokuserar på dessa bra saker desto bättre kommer du att må. Detta kan du också lägga till i din lista genom att skriva upp fem saker som varit bra med dagen. 
Många gör misstaget att låta en negativ händelse förstöra en hel dag, så varför inte vända på det och låta en positiv sak göra dagen jättebra?


Slutligen


*Jämför dig inte med andra. Den enda du någonsin ska jämföra dig med är dig själv. Du kan inspireras av andra. Men du ska inte känna dig sämre än någon annan bara för att dem kan något bättre än vad du kan. Alla är vi olika bra på någonting och de flesta av oss är aldrig bäst i någonting. Det innebär inte att vi är sämre än andra.


Gör man dessa övningar varje dag så tränar man upp sitt självförtroende. Många tror att självkänsla är något man föds med. Men så är det inte. Självförtroende är något man måste träna upp och fortsätta att träna för att ha kvar. Efter ett tag går det på mer automatik. När man tränat sig länge nog tänker man positiva tankar istället för negativa.

Av Sara Modigh - 26 november 2013 01:45

Så länge jag ligger helt still och inte gör något så mår jag faktiskt helt okej. Idag har jag kunnat sitta vid datorn och fixa med bloggen och jag har orkat med att ta ett bad. Måste ju tyvärr bada i kalvstek då jag inte längre klarar av varmt vatten . Jag har under de senaste i alla fall två åren mått väldigt dåligt av att bada eller duscha varmt. Blir helt utmattad, svimfärdig och det känns son om jag är helt uttorkad och fast jag dricker så hjälper det inte. Men badar eller duschar jag i kallare vatten så får det bättre, men så fryser jag istället och det är ju inte jättekul. Men men sim sagt mår bättre och bättre, men jag önskar så att det går tillbaka mer. För som det är nu funkar det ju inte!

SYMPTOM

utmattad 7
Huvudvärk 2
Ont i käken 3
Brännande känsla 5
Svårt att gå och röra vänster arm 7
Yrsel 2
Ont bakom ögonen 1
Stelhet 3

Av Sara Modigh - 25 november 2013 17:25

 

Av Sara Modigh - 25 november 2013 16:38

Det finns en enkät angående dina erfarenheter med att medicinera mot psykisk ohälsa:

 

https://docs.google.com/forms/d/1WXmBtghsn5tfHvoUbRNaG4dBPkltGdgvDQHl7n2nW6k/viewform


Svara gärna på enkäten om du någon gång fått en psykofarmaka utskriven och dela med dig av dina upplevelser

Av Sara Modigh - 25 november 2013 00:33

Dagen har största delarna vart bra. Var och hälsade på min bröder en luren stund i dag och pratade även med mormor en stund och det var väldigt trevligt med lie socialkontakt efter att jag inte träffat eller pratat med någon på väldigt länge. Har ju inte ens orkat sitta vid datorn de senaste två veckorna. Men både idag och igår har jag orkat sitta lite vid datorn. Idag åt jag och Jakob pizza för första gången sedan förra våren/sommaren, det ver väldigt gott. Lite helg mys sådär nu när man mår dåligt. Rent fysiskt så mår jag ju bättre men allt är inte helt okej, jag trillade idag för första gången. Jag som varit så försiktig.7 Psykiskt är det inte jättebra heller. Har mycket ångest, och känner mig ledsen och trött. Men jag kämpar på allt jag kan trotts alla svårigheter.

SYMPTOM

Utmattad 9
Trött i huvudet 5
Huvudvärk 3
Svårt att gå 6
Svårt att styra vänster arm 6
Brännande känsla i ryggen och fötterna 5
Ont bakom ögonen 4
Yrsel 2
Stel i rygg och nacke 3
Värmekänslig 10

Av Sara Modigh - 24 november 2013 11:57


Våga visa att psykisk ohälsa ständigt finns ibland oss! Fäst ett plåster på jackan, väskan eller tröjan, och visa ditt stöd för kampanjen.  


Jag är med och stödjer plåsterkampanjen, för jag tycker att det är ett jättebra initiativ. Det finns inga rosa, blåa,röda eller annan färgade band att köpa i mat affärerna för att visa stöd till personer med psykisk ohälsa. Så då får man göra ett eget som då plåsterkampanjen går ut på. Det ger inga bidrag till psykiatrin men det hjälper till att öppna upp för samtal kring ämnet.

Gå in på http://plasterkampanjen.wordpress.com för att läsa mer!


 

Av Sara Modigh - 24 november 2013 01:43

Ja, vad ska man säga om dagen. Jag känner mig faktiskt helt okej så länge jag ligger still. Så har nått rätt bra i tv-soffan framför Netflix.
Jag och Jakob har haft lördagsmys idag också. Vi har ätit massa gott, till lunch åt vi banan med choklad och grädde och till middag åt vi ugnsstekt potatis och grekiskabiffar sen har vi ätit chips och popcorn till filmerna vi sett. Så onyttig har jag inte varit på flera år :P men å så gott och mysigt det har varit.
Jag hade dock huvudvtyärk när jag vaknade efter en natt som var alldeles för varm för mig. Men tog en Ipren på morgonen och då gick det i alla fall över som tur var.
Är fortfarande utmattad och har svårt att styra min kropp. Det är som om jag vet vad jag vill och min kropp vägrar lyssna.
Jag försöker klia mig på hakan och det slutar ned att jag boxar mig själv i ögat och när jag äter missar jag munnen för jag kan inte styra armen rätt och det är samma sak med benet och det är därför det är så svårt att gå.
Jag är riktigt trött på skiten.

SYMPTOM skala 1-10

Utmattad 9
Huvudvärk 2
Svårt att styra vänster sida 8
Ont bakom ögonen 3
Brännande känsla i ryggen och fötterna 2
Myrkrypningar vid huvudrörelser 1
Stel i rygg och nacke 5
Bortdomnande känsla i huden på vänster överarm och skuldra 3
Yrsel vid huvudrörelser 2

Av Sara Modigh - 23 november 2013 00:33

Dagen som varit har vart väldigt lik gårdagen. Är utmattad och frustrerad. Finns inte mycket att säga ligger hemma i soffan och kollar på tv för det är allt jag orkar med. Men även det är ju ett steg framåt jag orkar i alla fall ligga i soffan och kolla på tv. Jag orkar även sitta upp korta stunder och jag äter bättre nu när illamåendet blivit bättre

SYMPTOM skala 1-10

Utmattad - 10
Huvudvärk -3
Ont i käkarna-2
Ont i vänster axel -3
Ont i knäna -2
Brännande känsla i fötterna -2
Stel i ryggen -8
Myrkrypningar och yrsel vid huvudrörelser -7
Värme känslig 10
Ångest -7
Deppighet -9
Stressad -10
Svårt att gå - 6

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards