En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2015

Tjock är bara ett adjektiv.. eller?

Av Sara Modigh - 20 oktober 2015 13:00

Ibland när jag säger att jag är tjock så händer det att folk blir helt förfärade och säger saker som

till exempel, "Nej men nej, du är så fin så! Du har ju en helt perfekt kropp"

Jo tack, jag vet att min kropp är perfekt. Men det motsäger väl inte att jag är tjock?


Tjock är ett adjektiv precis som smal, kort, lång, bred, grön och så vidare och inget som behöver sägas emot. Säger jag att jag är tjock så behöver jag inte någon som säger "Nej, du är bara lite mullig", "du har bara lite extra att ta  på", eller "Nej du är kurvig" för det säger bara att det är fel att vara tjock och tjock, det är jag ju. 

För kurvig, mullig, fyllig, trind, yppig och "lite extra att ta på" är alla bara olika ord för att beskriva något som ordet tjock också beskriver.



 

Men ordet tjock har bilvit så tabu i vårt samhälle att man inte ens får kalla sig själv tjock i en positiv klang. Därför är det ju oerhört svårt att få ordet "Tjock" att sluta vara så negativt laddat. 

Det är väldigt många som tar otroligt illa upp över att bli kallade tjocka. Det är som om det är det värsta man kan bli kallad. Det är värre att bli kallad tjock än att bli kallad elak.

Det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på den synen som många har på personer som är överviktiga. 

Det är en syn vi måste ändra på!


Men när man har den här diskussionen har jag många gånger fått motargument om att det är minst lika hemskt att bli kallad smal så därför ska man som tjock bara sluta klaga, och det håller jag inte riktigt med om.

Visst det kanske är hemskt just för dig att bli kallad smal och det respekterar jag. Det finns många som är smala och mår dåligt över sin vikt och därför tar illa upp när någon påpekar att de är just smala. Men som smal har man inte ett helt samhälle som påpekar att din vikt är fel precis varje dag.



För om man tittar på det stora hela så handlar det framför allt om alla sociala konstruktioner och det stora förtryck som feta människor utsätts för i dagens samhälle. Smal = bra och Tjock = dåligt, Det är något vi alla får lära oss av media redan i väldigt tidig ålder.

Smala personer har massor med förebilder och anses som bra människor medans vi tjocka ses som samhällets bottenskrap och ses som odugliga. Överallt så ser vi budskapen om att vi ska banta, gå ner i vikt, "nå drömkroppen". Det är ena dieten efter den andra och målet är alltid det samma. Man ska bli smal.

 

Med det sagt så är det självklart inte okej att säga saker som gör någon upprörd, men det handlar då mer om att respektera personer i sin omgivning att lära sig att respektera varandras sårbara punkter. Alla har vi saker som vi inte trivs med eller som sårar oss när någon påpekar. Men skillnaden mellan att vara smal och att vara tjock är att hela samhället påpekar för oss tjocka att det är fel.

 

Så att jämföra hur det är att vara tjock och smal och låtsas som att det är precis samma sak att säga "du är tjock" och "du är smal" är i min mening bara väldigt dumt för det kommer aldrig vara samma

sak i samhällets ögon. Jag har levt både som underviktig och som överviktig så jag vet verkligen hur det är. Som smal lever man upp till en standard där man respekteras och beundras, man ses som duktig, smart, hälsosam och så vidare. Folk utbrister beundrat att man är så smal och fin och ibland är det någon som kanske blir lite orolig för att man "är för smal". Men som tjock diskrimineras man på jobbmarknaden, människor blänger ner i kundvagnen när man handlar och dömande blickar bränner i nacken när man är ute och äter. Man ses som korkad,obildad, lat och oduglig.

Ordet tjock är betydligt mer negativt laddat än ordet smal och det tror jag nog att de flesta egentligen är medvetna om.

Alla har vi väl sett och hört alla människor som klagar på att de är tjocka och fula, och varje gång man tittar på tv eller läser tidningar får vi bekräftat att det är fel att vara tjock. Så de allra flesta människor skulle nog välja att vara smala framför att vara tjocka om man fick valet mellan att antingen vara fet eller vara smal för all framtid bara genom ett knapptryck.


Även om jag personligen gillar min kropp, tycker att det ser fint ut  och trivs så skulle jag gärna byta bort det för att slippa dömas. För det är mycket enklare att vara smal i ett samhälle där kroppsfett hatas och tjocka människor utsätts för förtryck. Det är jobbigt att stå utanför en norm, att ifrågasättas och ses som äcklig och korkad bara för att man ser ut på ett visst sätt. 


Tänk om vi kunde leva i en värld där människors värde inte baserades efter kroppsvikt. 

Där vi faktiskt respekterades och blev behandlade lika oavsett vem vi är och hur vi såg ut. En värld där tjock kunde få vara just ett adjektiv precis som smal, kort, lång, bred, grön och så vidare.

En värld där vikten på din kropp inte var något att må dåligt över.


 

Sist men inte minst vill jag på peka att vem du än är så är du inte under-, över- eller normalviktig,

utan du är jätteviktig! Glöm aldrig det ;)



 

 
 
Sanna

Sanna

26 oktober 2015 18:59

Jag håller med dig, jättebra skrivet.

http://myfairytaleneverends.blogg.se

Sara Modigh

26 oktober 2015 22:04

Tack så mycket :)

 
Sofia

Sofia

20 december 2015 20:52

Så himla bra skrivet!!!

http://sofffiak.blogg.se

Sara Modigh

20 december 2015 21:34

Tack så mycket :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards