En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 2 mars 2013

Ta bort ärr

Av Sara Modigh - 2 mars 2013 22:18

Jag har börjat fundera på att försöka "ta bort" mina ärr. Jag vet att ärren aldrig kommer försvinna men jag hoppas att det går att göra dem mindre synliga. Har funderat på laser behandling men vet inte riktigt. Vad fungerar bäst?

Det handlar ju om väldigt mycket pengar så vill ju veta om det ger ett bra resultat innan jag prövar. När man söker omkring på nätet hittar man ju alla möjliga olika metoder och krämer och grejs som verkar vara ganska fejk.

Är laser det bästa alternativet?  Jag har ingen aning. Detta tåls att tänka på. Men har i alla fall tagit bilder på mina ärr för att eventuellt ha att jämföra med om jag genomgår någon behandling. Jag tycker verkligen mina armar ser hemska ut.
Jag gillar inte att alla ska "se min historia" skriven över mina armar. Många säger ju att "ärren är en del av mig och mitt liv", "dem finns där för att på minna dig om vad du gått igenom" Men jag känner inte så för mina ärr. Jag tvivlar på att jag någonsin kommer glömma vad jag gått igenom oavsett om jag har ärr eller inte. och en del av mig. Ja visst det skulle man ju kunna alla det. Men gör man en tatuering till exempel och den blir dålig så är ju den en del av personen ifråga. Men det innebär inte att man måste ha kvar den delen för evigt. Minnena kommer ju finnas kvar även om delen försvinner.


Så ja jag funderar faktiskt alvarligt på att försöka minska synligheten på mina ärr. 

 

Detta är min ena arm och i mina ögon ser det hemskt ut. 


 
 
Alex

Alex

3 mars 2013 00:53

Förstår vad du menar. Har också massa ärr som jag faktiskt hatar. :(
Vet ingenting om laserbehandlingar tyvärr..
Sköt om dig nu! <3

http://Nattstad.se/Enannansortskille

 
iko

iko

3 mars 2013 07:36

förstår helt o fullt vad du menar. inte vill man bli påmind, det klarar man så bra själv ändå. o ju äldre man blir o ju längre tid som gått sedan man gjorde några ärr, desto mer som ett hån känns det att behöva visa upp sig så. ska höra med min kontakt på apm om man kan få remiss till specialist i alla fall för att utreda vad man kan göra. nästan tre år som skadefri nu, 35 år gammal o måste visa upp mig varje helg när jag går på simskola med mitt barn...

http://dayviews.com/ikospiko

Sara Modigh

3 mars 2013 17:04

Ja precis. Just nu tänker jag en del på mina ärr. Jag mår lite sämre igen och orkar inte med människors kritiska eller undrande blickar (som ju ärr ofta ger). Men om jag bara får dem största lite mindre så känns det som om jag är nöjd. Känns som om jag måste jobba lite på min inställning och lära mig acceptera hur mina armar ser ut. Dem kommer ju faktiskt aldrig bli släta och fina. Ett tag tänkte jag inte på mina ärr överhuvudtaget det var väldigt skönt.
Att gå och simma gör ju att man blir väldigt exponerad. Men man får helt enkelt fokusera på något. Du kan ju fokusera helt på ditt barn och försöka att inte tänka på dem som är runt om kring. Sen vänjer ju sig de människorna som är där när dom har sett dig ett par gånger. I området där jag bor kollade ju alla jättemycket på mina armar i början. Men nu är det inga konstiga blickar längre.

 
Ingen bild

Sanna

3 mars 2013 15:12

ååh jäklar :(

 
PM

PM

3 mars 2013 16:09

Som jag förstått det (har också ärr efter självskada) så tar laser behandlingar endast bort den rosa/blå/lila färgen från ärren. Har man då keloid-ärr (sådana som står/bullar ut) så tar inte laserbehandlingar bort ärren utan bara själva färgen på dem, så de kommer fortfarande stå ut. Har man väldigt tjocka ärr så blir man tvungen att göra ett kirurgisk ingrepp och ta bort det gamla ärret och då lämna efter sig ett nytt ärr fast finare/tunnare. Dock är det svindyrt som jag förstått det om man ska göra det hos en plastikkirurg typ 3000 kr per ärr, och det blir ju orimligt dyrt om man har många sådana ärr som man vill ta bort (jag kan ha fel, men det här är så som jag förstått det). Däremot skulle jag rådgöra dig om att kolla vilken försäkring/livs försäkring du haft/har som barn via dina föräldrar (förlåt jag vet att din mamma nyss dött, men jag visste inte hur jag skulle formulera det). I alla fall så kan försäkringsBOLAGET göra en så kallad invaliditetsbedömning på dig och då bedömer de beroende på ens diagnoser, handikapp, ÄRR, sjukdom. och man kan då få en ekonomisk ersättning och storleken på den beror på vilken invaliditetsgrad man "får" efter utredningen. (inte för att pengar kan motsvara allt lidande man gått igenom tack vare sjukdom) Men det skulle kunna hjälpa en en bit på traven när det gäller den ekonomiska biten, och då kan man ju välja att lägga de eventuella pengarna på att ta bort vissa ärr osv. Shit nu skrev jag en hel roman.
Men det blir en lång resa med försäkrings bolaget fast i slutändan kan det vara värt det.
LYCKA TILL! svara gärna på kommentaren eller berätta hur det går. Hoppas det löser sig på något sätt. Krya på dig, eller vad man nu säger.

http://fuckingpm.blogg.se

Sara Modigh

3 mars 2013 16:52

Tack så jättemycket för ditt meddelande. Det hjälpte mig mycket. Jag het ett par ärr som jag faktiskt funderar på att "ta bort" med ett kirurgiskt ingrepp efter som jag tycker att dem är så stora och i ögonfallande.
Jag har faktiskt fått ut pengar från mitt försäkringsbolag för mina diagnoser så har lite pengar undanstoppade. Fick ett tips om att anmäla mina ärr dit också efter som dem uppkommit på grund av min psykiska ohälsa. Så i går så skickade vi in bilder och sådant till försäkringsbolaget. Så får se vad som händer. Du behöver inte oroa dig för din formulering tar absolut inte illa upp. Hade inte kunnat formulera det bättre själv. Det var ju faktiskt mina föräldrar som hade den försäkringen.
Tack igen och jag hoppas att du har det bra.

 
Ingen bild

Alva

5 mars 2013 14:31

Hej!
Jag har tagit bort min ärr, eller ja, gjort dom mindre synliga.
Jag gjorde en laser.
Jag är glad att jag gjorde, jag är stolt över att ha ärren på nått sätt, att bevisa att jag kommit ur den onda cirkeln.
Men skönt att fått blekt dom.

du är stark. kram

Sara Modigh

5 mars 2013 17:44

Tack. Mina ärr är redan så pass blekta att jag inte vet om det är värt att göra en laserbehandling. Måste se om jag kan komma i kontakt med någon klinik för att få rådgivning :)

 
Ingen bild

Pernilla

7 mars 2013 18:39

En arbetskollega använde alovera kräm för att få bort ett är hon hade på benet efter en olycka. hon använde krämen varje dag i flera månader och idag syns knappt ärret. Sen vet ja en annan tjej som oxå haft självskadebeteende och skurit sig på armarna. Hennes ärr är borta helt. Hon påstår att ärren bleknar med åren. och de ser ja på mina ärr som är 7 år gamla att dem syns inte alls lika tydligt längre

Sara Modigh

7 mars 2013 19:04

Ja, alla ärr bleknar ju mer och mer ju längre tiden går. Dem ärren jag har på benen som är dem äldsta ärren jag har syns inte alls längre. Om man inte kollar noga vill säga. Jag tror att jag bara måste ha lite mer tålamod . Om tio år kommer mina ärr på armarna var helt blekta också.

 
Jennie

Jennie

9 januari 2014 18:37

Kära Sara, du är onekligen modig, som ditt efternamn vittnar om. Om du önskar så hoppas jag att du kan reducera en del ärr eftersom det går att förbättra dem, dock inte "ta bort dem" (men det vet du säkert redan). Fortsätt skriva öppet och ärligt, men jag ber dig också att ta hand om dig själv så bra det bara går.

Jennie

http://tvahimlarpavarandra.wordpress.com

Sara Modigh

9 januari 2014 18:39

Tack så mycket. Jag jobbar på att försöka acceptera mina ärr och ibland gör de mig osäker, Men oftast kan jag släppa tankarna och helt glömma bort att jag ens har ärr. :)

 
Ingen bild

Annie

26 augusti 2015 14:17

Tack för en bra blogg och för att du så vågar skriva om så personliga saker. Jag har tagit bort ärr efter omfattande acne som fick mig att må väldigt dåligt. När jag gjorde efterforskning på vilka metoder som är bäst hittade jag en del <a href="http://xn--rr-uia.nu/">bra tips på denna sidan</a>. Jag testade dermabrasion, en slags hudslipningsteknik, och det fungerade bra. Jag vet ej om det fungerar på alla slags ärr, men det är värt att utforska..Lycka till

 
Ingen bild

Sussi

8 april 2016 20:17

Innan du tar bort dem så skicka det till dit försäkringsbolag och du kan få pengar för dem. Detta funkar endast om du gått på medicin, terapi och varit skadefri i ett år minst.

Sara Modigh

8 april 2016 21:46

Tack för tipset, det är bra att du sprider kunskapen om detta så att fler får reda på att det kan ha rätt titt ersättning för sina ärr.
Jag fick en ersättning för några år sedan :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards