En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 3 augusti 2013

Protestera

Av Sara Modigh - 3 augusti 2013 04:13

Jag vet att detta inlägget kommer lite sent och att detta förmodligen redan är rätt uttjatat. Men jag skulle ändå vilja säga ett par ord angående protesterna kring byggandet av ett LSS-boende.

Vi lever väl ändå på 2000-talet? Varför denna bakåtsträvande kamp att hålla psykiskt och fysiskt handikappade utanför samhället?

Utdrag ur protestbreven:

"Dessa mentalt nedsatta personer är inte en trygg omgivning för varken oss eller våra barn och grannar. Det finns flera fall i vårt kära avlånga land där sådana individer har handlat efter sin mentala nedsättning vilket har lett till att oskyldiga människor har skadats eller mördats".


"Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?"


"Vi ber er att med hjärtat tänka efter riktigt noga innan ni godkänner ett LSS-boende i ett så fint villaområde med dagis och äldreboende i närheten."


"Om detta går igenom och ni väljer att bygga detta LSS-boende precis intill vår tomt, så har vi absolut planer på att sälja och rör oss vidare mot ett riktigt villaområde."


"Vi har jobbat och slitit hårt i hela våra liv för att till slut kunna uppfylla våra drömmar om att kunna äga ett boende i ett fridfullt område...

...där våra barn kan gå på dagis och skola och växa upp i en fridfull och trygg miljö utan kontraster som förvirrar områdets och barnens framtid."


"Vi kommer inte att våga ha våra barn lekande utomhus om inte vi är med dem, för vi vågar inte att riskera att någon av dessa (stackars) mentalt störda ungdomar (som behöver all hjälp som dem kan få, detta kan dem få däremot någon annanstans) skulle göra något som dem inte kan styra över så som att gud förbjude kidnappa, våldföra sig på barn i området vilket har hänt och händer fortfarande olyckligtvis."


"Jag vill inte ha detta i vårt område pga att det skapar osäkerhet för mina barn när mentalt störda ungdomar/vuxna lever sida vid sida med barnen. Det finns flera fall runtom i Sverige där dessa mentalt nedsatta personerna som har lyckats ta sig ut från boendet utan någon tillsyn och träffat på någon människa ute som sedan har lett till överfall/dödsfall!"


"Ett LSS boende är nästintill en anstalt/rehabilteringshem för mentalt nedsatta som behöver vård och tillsyn dygnet runt som bör placeras med ett säkert avstånd från villaområde."


"Jag och min fru har satsat våran livsinvestering för ett tryggt och säkert område att uppfostra våra barn i.

Det här har kommit som en riktig kalldusch för oss.

Det känns lite som att Ni inte vill ha kvar barnfamiljer i glasberga, för att om detta går igenom kommer vi utan tvekan att flytta från området."



Man blir verkligen rädd och ledsen när man inser att det 2013 fortfarande finns människor som ser så här på personer som behöver LSS-hjälp. 


Jag tycker att det är den som inte kan leva i samförstånd med friska, sjuka, gammal, unga, mörka eller ljusa som borde föras ut från samhället och isoleras i en skog. Det är ju den som inte vill leva med människor. Varför ska vissa folkgrupper straffas för dina åsikter? Klarar du inte av att leva i ett normalt samhälle där det finns plats för alla föreslår jag att du tar ditt pick och pack och flyttar ut på någon obebodd ö. 


Det de inte verkar förstå är ju dessutom att en dag sitter de kanske där efter en fruktansvärd olycka  och behöver den hjälpen själva, eller så kanske deras barn behöver den?

Alla dessa protester kommer från människor fördärvade av okunskap och fördomar. Vi som har hjälp av LSS är inte kriminella huliganer som kommer att skada dig eller dina barn om vi bor bredvid dig.


"– De har velat veta exakt vilka som ska bo där och exakt vilka problem och diagnoser dessa människor har. Det är omöjligt för oss att svara på och dessutom integritetskränkande, säger Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Varbergs kommun."


Sanningen att säga. Hur vet ni att ni inte redan bor bredvid någon med diagnos? Hur gör dessutom det någon skillnad om ni vet diagnoserna på personerna som ska bo på hemmet? Det är inte diagnoser som dödar det är människor som gör det.

Man hör ofta i media, "En psykiskt sjuk man dödade" men man hör aldrig saker som "en cancersjuk man dödade" eller "kvinna med silikonbröst dödade" även om det ofta har samma relevans. Men man gillar att ha en diagnos att skylla på när detta hemska och ofattbara sker. Man vill ha en diagnos som förklarar "hen var galen".


Jag skulle också gå så långt som att säga att om någon dödar på grund av en diagnos är de oftast för att de inte fått hjälp, ungefär det ni försöker hindra dem från att få just nu.



Så till alla er som säger att barnen kommer bli överfallna, och blir osäkra om de bor bredvid ett LSS-boende.

Var har ni bevisen för att barn som bor brevid ett sådant boeende blir överfallna, kidnapade och våldförna på i en högre grad än barn som bor i "ett riktigt villaområde" (fruktansvärt att ni anser att det inte kan vara ett riktigt villaområde bara för att några autistiska eller några med downs syndrom flyttar in i området).  

Skulle gärna se den statistiken som visar att personer med downs överfaller och mördar små barn alla chanser de får eller att autistiska tar varje chans i friheten att kidnappa de små barnen för att våldföra sig på dem. 



Jag tycker att vi kan protestera mot alla fördomsfulla människor som förvägrar handikappade personer en plats i samhället. 


Protester mot LSS-boenden vanliga


Planer på LSS-boende får grannar att rasa

 


 
 
Maria

Maria

3 augusti 2013 16:01

Ja visst är det sorgligt att man fortfarande har en människosyn som liknar den under andra världskriget år 2013.

http://www.borderlinelivet.blogg.se

Sara Modigh

3 augusti 2013 17:03

Ja, jag tycker det är fruktansvärt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards