En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 21 september 2013

"Jag stör mig på folk som inte kan stava"

Av Sara Modigh - 21 september 2013 14:00

"Jag stör mig på folk som inte kan stava" , Hur ofta läser man inte den meningen på internet?

eller den andra favoriten att kläcka ur sig. "Jag hatar folk som särskriver". 

och så har vi tredje "Jag är allergisk mot grammatiska fel"


Då säger jag så här. Försvinn i från internet och läs bara din egna perfekta skrift!


Alla människor kan inte stava och bygga upp meningar lika bra som du kan. Det betyder inte att de inte kämpar allt de kan för att försöka göra sitt bästa. 

Ni vet inget om personen bakom texten, kanske har han dyslexi, kanske har hon inte kunnat gå i skolan och lära sig grunderna på grund av sjukdom eller så kanske personen i fråga inte skriver på sitt modersmål.


Alla människor har sina fel och brister, jag tycker verkligen att vi borde visa mer acceptants och förståelse inför det. 


Alla har inte samma förutsättningar!


Tycker det är så tråkigt när folk klagar och stör sig på varandra. Även fast jag stör ju mig på människor, speciellt människor som stör sig mycket på andra utan att se sina egna fel.  Så försöker jag i alla fall att låta bli, jag försöker att tänka en extra gång, försöker att förstå personen.


En av de saker som jag har väldigt svårt för är människor som använder parfym i mängder.

Jag hatar det eftersom jag måste springa ut ur hissen, bussen affären och så vidare när en sådan människa kommer in, för jag blir sjuk annars. Jag tål inte starka parfymer. Men samtidigt förstår jag ju att personen vill lukta gott, känna sig fin och speciell. Dock skulle jag välja svettlukt tusen gånger om framför parfymen.

Enda gången jag egentligen blir arg eller irriterad över människor med stark parfym är på vårdcentraler och sjukhus. För där ska/borde man verkligen ha mer respekt för att det finns många sjuka människor och många som inte tål starka dofter.  


Jag är inte bättre själv än de andra som stör sig, men det jag stör mig på är saker som folk själva väljer att göra, mer än att jag stör mig på saker som folk inte kan rå för. 

 
 
Maria

Maria

21 september 2013 17:40

Bra skrivet. Jag är själv dyslektiker, men jag gör så gott jag kan fast det kan bli många fel ibland.

http://www.borderlinelivet.blogg.se

 
bloggtips

bloggtips

21 september 2013 18:22

hej! klicka in och se om du vann intervju tävlingen på min blogg :) http://fames.se/bloggtips/intervju-vinnare/#respond Ha en fin kväll!

http://fames.se/bloggtips

 
Bibi

Bibi

21 september 2013 18:39

Håller med dig, jag kan också störa mig på små saker men sånt håller jag för mig själv, jag stavar inte perfekt, det är för att jag har inte gått till skolan tack vare mitt mående! lika klok som alltid Sara :)

http://Solus.blogg.se

Sara Modigh

22 september 2013 01:13

Tack så mycket :)

 
Ingen bild

Matilda

21 september 2013 23:28

JA håller med !!!!!

 
Ingen bild

Språkpolisen

6 juni 2016 02:42

Men se det även från den andra sidan.

"Nu ska vi äta morfar"
"nu ska vi äta, morfar"

En viss skillnad va?

Texter som inte är korrekt grammatiska kan ge upphov till mycket konstigt.

Sara Modigh

6 juni 2016 13:09

Tråkigt att ett viktigt inlägg gick dig rakt över huvudet. Kanske är det så att när man inte förstår innebörden och inte har förmågan att se den stora bilden, så kanske man inte heller kan förstå texter med stavfel, grammatiska fel eller särskrivningar.
Jag personligen hade absolut inget problem att förstå ditt exempel.

Du som självutnämnd "språkpolis" hade uppenbarligen otroligt svårt att förstå vikten av att inte klandra människor för sättet de skriver på.
Det är ju extremt sällan man faktiskt stöter på texter som man inte kan läsa på grund av hur personen skriver, men ändå är folk som du där och petar i varenda text som är skriven på internet.
Det är något som skrämmer människor till tystnad.
Jag är livrädd varje gång jag publicerar en text för att jag vet att jag har svåra problem med min stavning. Det är inte roligt att folk klagar och pekar ut ens brister du vet.

När man fått höra hundra gånger att man särskriver, eller att man använder De eller Dem på fel plats och så vidare så skapar det en ångest hos personen.
Du vet ju inte hur mycket personen bakom texten faktiskt kämpat för att få ihop den.

Istället för att peka ut andra människors fel kan du väl börja jobba på dina egna?
Varför har du sådant behov av att rätta stavfel? Varför irriterar det dig så om något skriver "konstigt"? Förstår du verkligen inte en text om ett litet tecken hamnat fel?
Rättar inte din hjärna sådant automatiskt? Jag menar, man förstår ju kontexten och där med rättas ju fel till för att passa sammanhanget.
Man förstår ju innebörden och personen som skrivit texten har fått fram sitt budskap, varför då klaga?

Vad vinner du på att vara språkpolis?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards