En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 15 april 2014

Psykisk ohälsa i media

Av Sara Modigh - 15 april 2014 15:00

"Tidigare studier visar till exempel att fler än var tredje person i Sverige anser att samhället bör skyddas från personer med psykisk sjukdom och fler än var femte skulle inte bjuda in en person i sitt hem om de visste att personen har en psykisk sjukdom" Journalister måste bli mer noggranna 


Detta är synen vi har på psykisk sjukdom, många tar idag avstånd från människor som drabbats av psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är idag så vanligt att tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa antingen genom att de själva är drabbade eller genom att de har en anhörig som har drabbats av psykisk ohälsa. Så då kan man ju fråga sig varför så många har en rädsla och så stor okunskap om något som är så vanligt?
Mycket beror nog på medias inflytande. Så mycket som 40% av alla artiklar om psykisk ohälsa handlar om våldsbrott vilket är mycket beklagligt. 

Medias vinkling av psykisk ohälsa bidrar till mer okunskap och fler fördomar vilket i sin tur försvårar tillfrisknandet för de som drabbas eftersom många drar sig för att söka hjälp av rädsla för att klassas som psykiskt sjuka. 


Det är ofta så att psykiatriska diagnoser skrivs ut i artiklar om våldsbrott som egentligen inte kan styrkas, då det många gånger är baserat på diagnoser satta av grannar, polismän eller journalister.

Detta bidrar så klart till ännu mer oförståelse och okunskap när det gäller olika psykiatriska diagnoser.


Några som är populära att använda i media är "Psykopat" och "ADHD". 

Men sanningen är att de allra flesta människor med psykisk ohälsa har aldrig och kommer aldrig att begå ett brott. Men när man läser om psykisk ohälsa i tidningar ser det onekligen ut som att alla med psykisk ohälsa är kriminella och är potentiella mördare. 

Men det är inte en spegling av verkligheten utan en förvridning i från media. 


Det skulle gå att likställa med att media börjar skriva om att alla mördare röker. Tillslut efter ett par decennium kommer alla vara rädda för folk som röker och ta av stånd från rökare baserat på de fördomar det fått lära sig av media. 


Jag tycker det är otroligt viktigt att lyfta fram hur media påverkar människor som är drabbade av dessa diagnoser som de använder för att betona hur "galen och farlig" en brottsling är. 
Jag tycker också att det är viktigt att poängtera att bara för att någon har en diagnos och begår ett brott så behöver inte diagnosen vara orsaken. 


Media borde ju vara en plats där man kan få kunskap och chansen att lära sig, inte en plattform för att sprida okunskap och fördomar. Inte en plats där man diskriminerar en redan utsatt grupp. 


Jag tycker att det är på tiden att man slutar använda psykiska diagnoser för att beskriva hur farliga, galna eller våldsbenägna människor är. Detta geller både media och folk i allmänhet. Sluta sätta diagnoser på människor som enligt dig beter sig illa!

Uttrycket "Hon är psykiskt sjuk" när man beskriver någon som beter sig konstigt kränker en hel folkgrupp och bidrar till att öka fördomar och försvåra livet för de som är sjuka på riktigt. 

"Hobbypsykologer borde avlivas" i mitt tycke. I alla fall de hobbypsykologer som sätter diagnoser på alla människor de anser vara "fel".


Att man gång på gång drar paralleller mellan psykisk sjukdom och oönskade beteenden eller till och med brott gör man (kanske omedvetet) en hel grupp människor en stor ogärning. Många människor idag förknippar psykisk ohälsa med våld och kriminalitet och vi måste sätta stopp för detta. Ingen ska behöva gå och vara rädda för att söka hjälp för sina problem av rädslan att bli utstötta och diskriminerade. 


 
 
stina

stina

15 april 2014 19:50

finns ju studier som visat att psykiskt sjuka såsom vi bipolära och schizofrena endast har en mkt kraftigt förhöjd våldsrisk om man samtidigt missbrukar.

http://astrocyt.blogspot.com

Sara Modigh

15 april 2014 19:58

Ja, jag har hört det jag också. Dessutom höjs våldsrisken vid intag av droger eller alkohol oavsett om man har en diagnos eller ej, så då är det ju frågan egentligen om diagnosen överhuvudtaget är relevant ändå.

 
Lelle Karlsson

Lelle Karlsson

16 april 2014 03:00

En bra blogg som jag tänker återvända till och läsa mer//mvh...

http://lelle666.bloggo.nu

Sara Modigh

16 april 2014 03:03

Tack så mycket!

 
C

C

18 april 2014 16:03

Jag ser det dock inte som något konstigt att så många inte skulle vilja bjuda hem en person som har en psykisk sjukdom. Jag har varit inlåst på psyket i perioder och det är inte många av personerna som jag var inlåst med som jag skulle vilja träffa igen

http://alltoviktigtochviktigt.blogspot.se

Sara Modigh

18 april 2014 22:31

Det är väl just det som är problemet!
Det du tänker på när du hör "en person med psykisk sjukdom" är de sjukaste av dem sjuka som sitter inlåsta på en psykiatrisk vårdavdelning. Men sanningen är ju att det är en mycket liten del av alla med psykisk ohälsa som är SÅ sjuka. Speciellt så sjuka hela tiden.
De flesta människor med psykisk ohälsa skulle du inte ens kunna peka ut egentligen, då många är fullt fungerande i vardagen.

 
Ingen bild

Carmen

19 april 2014 12:56

Sara, du har så många kloka tankar du! Jag är tacksam för att du vill dela med dig av dem. Jag håller med om att medierna - framförallt dem stora bolagen/företagen borde framhäva mer positiva saker. Att det inte bara är negativitet kring psykisk ohälsa.
Utan att det går att hantera psykisk ohälsa om man har "rätt verktyg".

Alla är olika som individer - därför fram med olika behandlingssätt - tänkte på ett inlägg som du skrivit om
"Tack till psykiatrin"
En neuropsykiatrisk diagnos blir man inte av med, dock tycker jag det är viktigt att ifrågasätta psykiatrin - beror ju självklart på om man själv eller någon annan i ens närhet kan.

Det är viktigt att kunna prata om det generellt i samhället.Prata mer om det i skolan kanske?!
Finns många olika sätt att sprida kunskap på tänker jag. Viktigt att minska fördomar och öka förståelsen för ett såpass viktigt ämne!
//Carmelita

Sara Modigh

19 april 2014 13:40

Jaa, den allmänna bilden på en person som är psykiskt sjuk i dag är ju en galning, en mördare eller ett psykiskt vrak som sitter och gungar farm och tillbaka mumlandes för sig själv inne på en låst psykiatrisk avdelning.
Den bilden är något som måste jobbas bort och jag tycker definitivt att det borde pratas mer om psykisk ohälsa i skolan. Det är speciellt viktigt att informera om psykiska olikheter och förutsättningar. Det finns ju så många olika nyanser av psykisk problematik.

Ja, det är sant att man inte blir frisk i från en psykisk funktionsnedsättning. Men med rätt hjälp och anpassning kan man ju må bättre och framför allt hantera sin problematik bättre.
Dock så är det ju mina andra diagnoser som jag upplever som mest handikappande och jag upplever också att jag aldrig fått det stöd jag behöver och det känns som man mer medicinerar symptomen istället för att ta i tu med grundproblemet.
För mig har psykiatrin inte bidragit med något positivt tyvärr.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards